divendres, 25 de desembre de 2009

Valoració de Síntesi

A l'última classe de TIC el Jordi ens va demanar que féssim una última entrada al nostre bloc explicant la nostra experiència amb l'assignatura.

Personalment puc dir clarament que he après molt en molt poc temps ja que vaig començar l'assignatura amb unes nocions mínimes sobre les TIC i sobre la informàtica en general.
Em sorprèn que en tant poc temps haguem pogut aprendre tantes coses, des de treballar amb l'Audacity, fer una aportació a la viquipèdia, treballar amb el Gimp, amb el Movie Maker... i moltes coses més... I només amb 4 mesos!

Hem sento molt orgullosa del meu esforç del meu treball constant i dels aprenentatges assolits. M'agradaria destacar dos pràctiques que hem realitzat que per bo o per dolent m'han ajudat a seguir endavant:
 • En primer lloc vull parlar del treball de Viquipèdia: Quan el Jordi ens va proposar aquesta pràctica vaig pensar que no seria capaç de fer-la, ja que em semblava molt difícil: "Jo escriure a la Viquipèdia?" Però un cop ens hem "llençat a la piscina" hem vist que tot és possible si hi posem una mica d'esforç.
 • I l'altra pràctica que m'agradaria destacar i de la qual em sento molt orgullosa ha estat la de Territori, un treball que va portar moltes hores de feina per a crear el vídeo i muntar l'exposició però que el resultat final m'agrada molt i espero que quedi reflectit amb l'esforç que ha suposat.
Ja se que només ens demanaven dos pràctiques, però també m'agradaria destacar la feina feta al meu bloc. Ja que quan vàrem començar l'assignatura jo no ho coneixia i em vaig quedar molt parada quan me'n vaig assabentar que en faríem un, i sobretot que seria el motor de l'assignatura.
He treballat moltes hores amb el bloc i em sento molt satisfeta del resultat i m'agradaria dir que és una eina que ja he aplicat a la meva vida fora dels estudis.

En resum aquesta assignatura m'ha sorprès molt i m'ha ensenyat moltes coses i espero que a partir d'ara pugui seguir aprenent moltes altres coses pel meu compte.


Foto extreta de: (http://territoriokids.blogspot.com/2008/04/4-estudio-de-audiencia-infantiljuvenil.html)

TIC: Competències digitals específiques del mestre en relació a la tecnologia.

Com ja hem parlat en varies ocasions, per a viure al segle XXI hem de tenir unes competències digitals per no ser analfabets digitals, és a dir: hem de conèixer i saber aplicar les noves tecnologies en l'àmbit laboral i personal; i com a mestres hem de conèixer les Tecnologies de la Informació i la comunicació per tal de poder ensenyar i educar als infants de les aules i no quedar-se enrere.

Les TIC ens donen unes avantatges a l'hora de poder gestionar la informació de manera més senzilla i també per a comunicant-se amb els alumnes per a crear un mitjà d'aprenentatge útil.

Les competències digitals cal anar-les millorant al llarg del temps ja que la tecnologia avança molt ràpid, per això l'aprenentatge ha de ser continuat.

Normes de l'UNESCO: Competències TIC dels docents.

Els estudiants i docents hem d'utilitzar la tecnologia digital amb eficàcia.
Les TIC poden ajudar a ser:
 • Competents
 • Buscadors, analitzadors i avaluadors d'informació.
 • Usuaris creatius
 • Comunicadors, col·laboradors...
El docent és la persona més important per ajudar als estudiants a adquirir les capacitats digitals.
Per això és molt important que el mestre estigui preparat per a poder ensenyar amb els avantatges que aporten les TIC i sobretot que puguin ensenyar d'una manera eficaç.

Alguns recursos que podem trobar son:
 • Simulacions interactives.
 • Recursos educatius digitals i oberts.
 • Instruments per a la recol·lecció i anàlisi de dades.
Les pràctiques educatives tradicionals ja no serveixen per assolir les capacitats requerides així que es creen projectes per a examinar els components de la reforma de la educació i les competències necessàries; així com també ofereixen una descripció de les competències TIC que es necessiten.
La finalitat de la UNESCO és harmonitzar la formació i per això es van establir tres factors:
 • Profunditzar en capital.
 • Millorar la qualitat de la feina.
 • Innovació tecnològica.


Mitjançant l'encreuament dels tres amb els sis components del sistema educatiu es va elaborar un quadre per a que puguin elaborar més material d'aprenentatge.

ISTE: Estendards nacionals (EEUU) de Tecnologies de Informació i comunicació (TIC) per a docents.

Estàndards i indicadors:

Els professors:
 1. Faciliten i inspiren l'aprenentatge i la creativitat dels estudiants.
 2. Dissenyen i desenvolupen experiències d'aprenentatge i avaluacions pròpies de la era Digital.
 3. Modelen el treball i l'aprenentatge característics de la era digital.
 4. Promouen i exemplifiquen Ciutadania Digital i Responsabilitat.
 5. Es comprometen amb el Creixement Professional i amb el Lideratge.
Condicions necessàries per utilitzar efectivament les TIC en el procés d'aprenentatge:

 • Visió compartida.
 • Líders: persones interessades en l'Educació Escolar en tots els nivells.
 • Pla per assegurar la efectivitat de l'escola i l'aprenentatge dels estudiants mitjançant les TIC.
 • Financiació Consistent i adequada.
 • Accés equitatiu a les TIC
 • Personal qualificat.
 • Aprenentatge Professional permanent.
 • Suport Tècnic.
 • Estructura al currículum: amb recursos digitals relacionats amb el currículum.
 • Aprenentatge Centrat en l'estudiant.
 • Avaluació i Valoració
 • Comunitats compromeses.
 • Polítiques d'ajuda.
 • Un context extern d'ajuda.
Matrius de valoració:

 • Nivell Principiant.
 • Nivell mitjà.
 • Nivell expert.
 • Nivell transformador.
Experiències d'aprenentatge i avaluació.

Treballar i aprendre.

Ciutadania digital i responsabilitat.

Creixement professional i lideratge.

dijous, 24 de desembre de 2009

TIC: Viquipèdia

Abans de començar a explicar la pràctica sobre la Viquipèdia m'agradaria fer un petit resum per explicar:

 • Què és la viquipèdia?
El nom de Viquipèdia prové de wikipèdia en anglès, del manlleu del hawaià wikiwiki que vol dir ràpid i enciclopèdia.

És una enciclopèdia lliure, és adir, que pot ser usada, estudiada i modificada sense restriccions, i que pot ser copiada i redistribuïda en versió modificada o sense modificar, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran els mateixos drets.
Esta mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.

Tots els articles que podem trobar a la viquipèdia han estat escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.

Va ser creada el Gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a internet.

Wikipedia té diversos projectes germans que complementen a l'enciclopèdia:
Un cop explicat que és la Viquipèdia us explico en que consisteix la pràctica:
 • En primer lloc vàrem haver de buscar un tema per a poder fer una aportació a la viquipèdia. Vam veure que si buscaves el terme Llar d'infants no hi havia cap pàgina creada.
 • Així que vam buscar informació sobre que és una llar d'infants i quan ja teníem força informació vam procedir a fer la nostra aportació.
 • Per a poder escriure a la viquipèdia prèviament hem de conèixer la seva normativa i per això podem anar a la viquipèdia: guia bàsica on ens explica de manera senzilla els passos a seguir per a editar un article.
 • Abans de publicar un article la viquipèdia ens recomana que fem una pàgina de proves per veure si ho estem fent bé o si cal modificar alguna cosa.
 • I així ho vam fer, vam crear una pàgina de proves i vam investigar per comprendre com ho havíem de dur a terme: Un dels exemples que vam aprendre:
Les cometes (''') davant i radera de la paraula serveixen per a posar en negreta la paraula.
(ex: '''Llar d'infants'''= Llar d'infants)

Els claudàtors ([[]]) serveixen per a enllaçar la paraula amb l'article principal d'aquella paraula.

Per a poder fer un llistat per punts hem d'utilitzar (*)

Per a enumerar una serie de paraules ho hem de fer amb (#)

Si volem enllaçar una o més paraules amb un enllaç extern a la viquipèdia ho hem de fer de la següent manera: [http://(la pàgina web)+ (Nom de la paraula que volem enllaçar)], per exemple: [http://www.gencat.cat/diari/4670/06178074.htm Normativa sobre llars d'infants]

I així a poc a poc hem anat creant la nostra aportació a la viquipèdia.

Blogosfera: Reflexió final.

Després de molts dubtes sobre com podíem dur a terme la pràctica sobre blogosfera podem dir que hem fet un bon recull de pàgines que parlen de les arts plàstiques, amb moltes activitats per a dur-les a terme amb els infants.

En resum la nostra feina ha estat de recerca a pàgines web o blocs que tracten aquest tema i mitjançant comentaris ens hem posat en contacte i em intercanviat opinions i vivències.

Entre els membres de blogosfera també em anat comentant les nostres troballes i hem anat creant una xarxa que poc a poc ha anat creixent gràcies a l'aportació dels membres del grup així com de les persones que han publicat activitats a les seves pàgines personals.

Personalment m'agradaria comentar que he après la funcionalitat de crear blogosfera per a que aquest mon tant gran com és internet es pugui anar unint entre sí, i així es pugui trobar la informació que desitgem d'una manera més senzilla.

Per saber si realment em aconseguit l'objectiu he buscat la definició a la Viquièdia:

Una blocosfera o blogosfera, també coneguda com a món de blocs o univers de blocs, és la comunitat o xarxa social d'un grup de blocs i els seus blocaires. Gràcies a característiques com els canals web, els comentaris i els enllaços, alguns blocs poden connectar-se més o menys densament entre ells a partir de la mútua lectura, participació i referència dels seus autors, generant així en conjunt una cultura pròpia. Hom es refereix també a la comunitat al voltant de tots els blocs existents a Internet com a la blocosfera.

dimecres, 23 de desembre de 2009

Jclic

JClic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar diferents activitats educatives com un trencaclosques, asociacions, paraules creuades.
Les activitats es presenten en projectes, és a dir, un conjunt d'activitats relacionades entre sí.
JClic es desenvolupa en una plataforma Java, que és un projecte de codi obert.

Un cop em conegut el programa farem una activitat:
Prèviament em de crear una carpeta on hi guardarem tot allò que volem fer servir per a crear el nostre JClic: ja siguin imatges, vídeos, sons...
Ja tenim la carpeta creada i guardada al nostre ordinador, entrem a la pàgina de Jclic i ens descarreguem JClic author, que ens servirà per a crear i modificar projectes JClic, com també convertir l'antic format Clic 3.0 o també ens permet publicar activitats dins d'una pàgina web.
Instalem i obrim el programa JClic author i observem les seves parts:
Anem a arxiu: Nou projecte i posem un nom al nostre projecte (ex: Fruites)


Ja tenim el projecte creat, ara ens situem a la segona pestanya: Mediateca i afegim tots els arxius que volem fer servir per a crear les activitats.Un cop fet anem a la tercera pestanya: Activitats i ens trobem amb una gran quantitat d'activitats per fer; triem la que més ens agradi (per exemple: Puzzle de intercambio), posem un nom a l'activitat i triem la "pell", és a dir, el color que volem per a l'activitat.
A la següent pestanya: 'Ventana', podem modificar els colors de fons de la finestra.
Seguim a la pestanya de 'Mensaje' i hi afegim un missatge que sortirà al principi de l'activitat com a títol i el missatge del final quan la persona que jugui acabi de fer l'exercici, o un missatge d'error si la persona no se'n surt amb el joc.
A la darrera pestanya: 'Panel' triem la quantitat de columnes i files que volem, així com el tipus d'encaixos que desitgem i la imatge per a fer el trencaclosques.


Un cop em finalitzat el projecte podem veure una previsualització clicant en aquest icono:

Per acabar: guardem el projecte a una carpeta juntament amb les fotografies que em fet servir i anem a la pestanya d' Eines i creem una pàgina web amb l'opció 'Crear pagina web...'.

I ja tenim el nostre JClic fet!

Us deixo la pràctica que vam realitzar a classe per a que veieu el resultat final.
Espero que us agradi i us animeu a provar-ho.

diumenge, 20 de desembre de 2009

Setmana Blanca: Fundació Joan XXIII

Fundació Joan XXIII: Centre d'Estudis Joan XXIII i Centre de Tecnologies Ituarte.

Al principi de la visita, la directora del centre, Carme Castelltort, i el mestre d'educació infantil, juntament amb un altre mestre ens han explicat el funcionament del centre:

Joan XXIII es va fundar al 1968, va ser pioner en molts aspectes com el fet de tenir una piscina coberta. (Espai on avui es troba el Centre de Tecnologies Ituarte)
Es un centre obert al barri i te com a missió “promoure una formació innovadora compromesa i personalitzada que satisfaci les demandes del nostre entorn, atenint-nos a criteris de promoció social i qualitat".

Formació:

- Acadèmica: aprendre a aprendre.
- Personal: aprendre a ser.
- Social: aprendre a conviure.
- Cristiana: aprendre a cultivar la vida interior.

L'escola disposa de:

- Dos línies d'Infantil
- Dos de Primària
- quatre línies d'ESO
- tres de Batxillerat
- cinc cicles de Grau Mitjà
- cinc de Grau Superior
- cursos de formació no reglada

Actualment, el centre compta amb uns 1524 alumnes.
Aspectes bàsics del centre:
Atenció personalitzada: a través del:
- Departament d'Orientació
- Departament de Formació Humana Religiosa
- Departament de Fundació-Empresa.

Innovació Pedagògica: a través dels departaments troncals (matemàtiques, llengües, etc.), de la formació del professorat, de l'aula inclusiva i dels equips cooperatius i col·laboratius.

Innovació en TIC: a través del Departament d'Innovació Pedagògica en TIC i del Centre de Tecnologies Ituarte.

Relacions internacionals: l'escola segueix el currículum europeu a ESO i a Batxillerat.

Accions UNESCO: cada curs es proposa un lema que orienta totes les accions de l'etapa. L'escola també està agermanada amb una escola de El Salvador.
Treball en xarxa

Infantil:
- Comprèn l'etapa d'entre els 3 i 6 anys (P3-P4 i P5-1r).

Procurar que l'infant se senti estimat, respectat i escoltat.
Respectar el nivell maduratiu de cada nen, així com els diferents ritmes d'aprenentatge.
Despertar l'interès per aprendre:

Treballen per projectes (per donar protagonisme al nen)
per racons (per aportar autonomia, respectar el ritme del nen i despertar el seu interès).

- S'utilitza el joc (simbòlic, lliure, dirigit, didàctic, motriu) com a eina per aprendre.
- Es treballa molt des del llenguatge plàstic per establir pre-conceptes (treballs globals).
- Es potencia des de ben petits l'ús de les TIC i les TAC, tant des de la motivació com des de la comprensió.
- Es procura treballar de forma cooperativa, per tal d'afavorir la interacció, la comunicació i les relacions socials.


(Power Point extret de la pàgina web de l'escola Joan XXIII)

dissabte, 19 de desembre de 2009

TIC: Movie Maker

El programa Windows Movie Maker és un editor de vídeo gratuït que permet crear, editar i compartir pel·lícules de manera senzilla.
Permet incloure efectes especials, música i narracions a la pel·lícula per a donar-li un aspecte enriquidor.
Per a realitzar la pràctica primer ens em de descarregar el programa: windows Movie Maker. Un cop el tenim instal·lat podem observar tots els seus components.


Obrim un nou projecte: 'Arxiu- Nou projecte' i veiem que tenim diverses opcions per a incloure el nostre vídeo al projecte: Podem capturar el vídeo des d'un dispositiu, importar el vídeo des del nostre ordinador, importar imatges i música.
Ara ja tenim tots els components, només hem d'arrossegar els clips fins a la barra que trobem a la part inferior de la pantalla. Podem posar una línia de temps o un guió gràfic, depèn del que ens sigui de més utilitat.
Un cop ho tenim tot a la barra del temps/guió gràfic, hi podem incloure les transicions, els efectes de vídeo, crear títols o crear un Auto Movie per a una edició més ràpida amb efectes sorprenents.

Podem veure les modificacions que anem fent amb la visualització prèvia.


Ja tenim el projecte acabat ara només ens cal guardar-ho: podem triar allà on ho volem guardar: A l'ordinador, a un CD, enviar a una pàgina web, per correu electrònic o enviar a una càmera de vídeo DV.

Per a poder penjar el vídeo al bloc vam haver de penjar-lo al Youtube, fent-nos un compte personal.
Aquí us deixo el meu projecte: Casa meva.dilluns, 14 de desembre de 2009

Territori

La darrera setmana, l'Elena Juncà i jo vam presentar el nostre treball de territori, que consistia en un petit vídeo de 6 minuts on s'explicava la història d'un barri de Barcelona; el FORT PIENC.
Esperem que us hagi agradat i us el deixem als nostres blocs per a que el podeu seguir veien sempre que vulgueu.


dijous, 10 de desembre de 2009

Educació Física

Mentre buscava informació sobre l'expressió corporal vaig trobar un bloc d'un mestre d'educació física, on parla dels beneficis de l'expressió corporal i com ell utilitza un recurs innovador per a dur a terme aquesta pràctica educativa: els curtmetratges.

Aquest vídeo el van realitzar uns alumnes per a la classe d'expressió corporal.


Educació Física

Buscant informació per a l'exposició del treball sobre expressió i comunicació corporal he trobat un vídeo que m'ha impactat molt, sobre l'explotació infantil en l'àmbit de la educació física.
Vull compartir aquest vídeo amb tots vosaltres per a que pugem reflexionar i adonar-nos del que esta passant a tot el món amb els infants.


dimecres, 9 de desembre de 2009

Seminari dijous 3 de Desembre

En aquesta sessió de seminari varem aprofitar molt les dues hores que teníem ja que portàvem treballs endarrerits. Vam començar presentant dos noticies:
- Los alumnos extranjeros en Catalunya estarán un mes en aulas separadas.
Vam llegir la noticia, i la vam estar comentant i debatint sobre aquest fet, ja que hi havia gent de la classe que opinava que no estava bé que els separessin només arribar, ja que així no s'integrarien. Però la gran majoria de gent de seminari opinava que si que és una bona mesura per a que els infants estrangers s'adaptin i tinguin unes nocions mínimes de la llengua per a que després es puguin comunicar amb més facilitat i així no endarrerí el programa escolar dels altres infants.

La segona noticia que vàrem comentar:
- Las jornadas de los padres crean "niños llavero"
Després de comentar la noticia podem extreure dos punts clau:
- El fet de la impossibilitat de compaginar els horaris dels pares amb els dels fills i per això apareix el terme "niños llavero" ja que des de molt petits han de portar les claus de casa seva i estar-se tota la tarda sols a casa.
I per altra banda també el fet que això comporta: que molts nens estiguin sobrecarregats d'activitats extraescolars.

En aquesta sessió també vaig tenir l'oportunitat de presentar el treball d'entorn sonor: consisteix en un recull de sons que podem arribar a escoltar a casa nostra o de camí cap a la universitat.
Us adjunto el treball per a que hi doneu un cop d'ull:

Entorn sonor

Per acabar la sessió diferents persones de seminari vam explicar els nostres contes i a continuació us explicaré el meu:

EL RECTANGLE QUE VOLIA SER QUADRAT o el mariner despistat:


Conte
View more presentations from Gemma.

TIC: Els fluxogrames i els mapes conceptuals

A l'última sessió de TIC vam fer una pràctica sobre els mapes conceptuals i els fluxogrames.
Per a fer els mapes conceptuals ens vam baixar un programa que es diu CmapsTools, on des d'aquest enllaç us el podreu descarregar.
Els mapes conceptuals ens serveixen per a organitzar la informació.
Són una serie de conceptes relacionats entre ells (conectors per a enllaçar diferents aspectes).

Els passos que he seguit per a fer el mapa conceptual que veieu a sota han estat els següents:
Primer he obert el programa CMapTools i he obert un document nou.
A partir del primer quadre que ens apareix podem anar creant el mapa a partir de les línies que surten de cada quadrat. En aquestes línies veiem que hem d'escriure l'enllaç cap al següent quadrat i aquest fet personalment m'ha portat uns quants problemes.
Els quadrats i les línies es poden canviar clicant amb el botó dret del ratolí i obrint la finestra de: Formatos de estilo:
- Fuente - Objeto - Línia - CMaps
Crear un mapa és fàcil amb aquest programa, el que és més difícil per a mi és trobar-li la seva lògica i el seu ordre per a que quedi clar i entenedor.A continuació vàrem parlar dels fluxogrames: una altra eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.
Els fluxogrames representen processos serie d'accions les quals poden anar be o malament (es poden fer canvis)
Us adjunto la pràctica que vàrem realitzar per a que us en feu una idea.

Per a fer aquesta pràctica primer hem d'entrar a la pàgina web: http://www.gliffy.com on trobem un programa on-line per a crear fluxogrames de manera ràpida i fàcil.
Comencem amb la pràctica:
Hem de conèixer els símbols que farem servir:
Com podeu veure el programa ofereix diverses possibilitats per a crear els fluxogrames així com temes d'aspecte per a que quedi ben arreglat i sigui fàcil d'entendre.

Us deixo la meva pràctica:

Proces per creuar un semàfor:dimecres, 2 de desembre de 2009

Seminari Dimarts 1 de desembre

Ahir vàrem fer la presentació de la setmana cultural o setmana blanca, i vam mostrar les presentacions amb power point que haviem preparat.
Amb la Mireia Palomo vam explicar la visita a l'espectacle de titelles de Teia Moner: Somni d'una nit d'estiu.
Teia Moner!View more presentations from Gemma.

Entre tot el grup de seminari vàrem preparar una presentació amb totes les activitats que vam fer aquella setmana, aquí us la deixo i espero que us agradi.