dijous, 24 de desembre del 2009

TIC: Viquipèdia

Abans de començar a explicar la pràctica sobre la Viquipèdia m'agradaria fer un petit resum per explicar:

  • Què és la viquipèdia?
El nom de Viquipèdia prové de wikipèdia en anglès, del manlleu del hawaià wikiwiki que vol dir ràpid i enciclopèdia.

És una enciclopèdia lliure, és adir, que pot ser usada, estudiada i modificada sense restriccions, i que pot ser copiada i redistribuïda en versió modificada o sense modificar, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran els mateixos drets.
Esta mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.

Tots els articles que podem trobar a la viquipèdia han estat escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.

Va ser creada el Gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a internet.

Wikipedia té diversos projectes germans que complementen a l'enciclopèdia:
Un cop explicat que és la Viquipèdia us explico en que consisteix la pràctica:
  • En primer lloc vàrem haver de buscar un tema per a poder fer una aportació a la viquipèdia. Vam veure que si buscaves el terme Llar d'infants no hi havia cap pàgina creada.
  • Així que vam buscar informació sobre que és una llar d'infants i quan ja teníem força informació vam procedir a fer la nostra aportació.
  • Per a poder escriure a la viquipèdia prèviament hem de conèixer la seva normativa i per això podem anar a la viquipèdia: guia bàsica on ens explica de manera senzilla els passos a seguir per a editar un article.
  • Abans de publicar un article la viquipèdia ens recomana que fem una pàgina de proves per veure si ho estem fent bé o si cal modificar alguna cosa.
  • I així ho vam fer, vam crear una pàgina de proves i vam investigar per comprendre com ho havíem de dur a terme: Un dels exemples que vam aprendre:
Les cometes (''') davant i radera de la paraula serveixen per a posar en negreta la paraula.
(ex: '''Llar d'infants'''= Llar d'infants)

Els claudàtors ([[]]) serveixen per a enllaçar la paraula amb l'article principal d'aquella paraula.

Per a poder fer un llistat per punts hem d'utilitzar (*)

Per a enumerar una serie de paraules ho hem de fer amb (#)

Si volem enllaçar una o més paraules amb un enllaç extern a la viquipèdia ho hem de fer de la següent manera: [http://(la pàgina web)+ (Nom de la paraula que volem enllaçar)], per exemple: [http://www.gencat.cat/diari/4670/06178074.htm Normativa sobre llars d'infants]

I així a poc a poc hem anat creant la nostra aportació a la viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada